понеділок, 27 червня 2011 р.

H-1B віза

Напишу кілька слів про H-1B візу.

H-1B віза - це не іміграційна віза для кваліфікованих працівників, які мають спеціалізовані знання. Вона видається строком до 6 років. Щоб отримати візу - обов'язково треба мати мінімум ступінь бакалавра або, якщо вищої освіти немає, треба довести, що знання відповідають рівню допломованого спеціаліста, а для цього треба мати мінімум 12 років стажу по спеціальності. Крім цього, роботодавець повинен довести, що він не може знайти в США потрібної кандидатури. Заявка про вакансію повинна висіти достатньо часу на сайті служби зайнятості США.


Але і це ще не все. Навіть якщо ви знайдете роботодавця, згідного виступити спонсором візи (також одна з умов), роботодавець докаже, що не може знайти працівника, в вас буде потрібний диплом або ви зможете довести свій досвід - ви будете приймати участь в лотереї. Лотерея розігрується між всіма, що подали заявки. Подавати заявки можна з 1 квітня. Щороку видається лише 65.000 віз. Цей ліміт обнуляється 1 жовтня. Тому, якщо вам таки пощастить отримати візу - фактично працювати ви зможете з 1 жовтня. В всі попередні роки в перших кілька днів (1-5 квітня) подавали набагато більше заявок, ніж місць. Правда, в 2010 і в цьому, 2011 році - ліміти набираються досить повільно. Станом на 17 червня подано тільки 16.300 заявок, тому є шанс що цього року лотереї не буде, а віза видаватиметься всім, при правильно оформлених документах.

Хоч віза і вважається не іміграційною, але вона не виключає іміграційні наміри. Тобто: якщо ви їдете по туристичній візі, по Work&Travel чи інших програмах - вам треба довести, що в вас є достатньо причин повернутися в Україну (наприклад, ви все ще навчаєтеся на 2-3 курсі). В H-1B візі цього доводити не треба. Тому, що якщо ви відпрацюєте 6 років, то роботодавець буде мати право подати документи на оформлення Зеленої Карти.

Ще один нюанс візи - ваша зарплата не може бути нижчою, ніж середні зарплати на цій позиції в цьому регіоні.

Теоретично - всім оформленням займаються юристи вашого роботодавця в США, а вам буде достатньо з готовими документами, які вони вам пришлють піти по візу в посольство (саме не на співбесіду, а по візу. Тому що рішення по візі вже буде прийнято). Ну, хіба при спілкуванні з консулом ви зробите щось дійсно дурне :)

Можливо, не все, що я написав є 100% правильним, але тут я підсумував все, що знайшов в інтернеті про цей тип візи, і так, наскільки я це розумію. Якщо є якісь неточності - давайте знати, змінимо.

Немає коментарів:

Дописати коментар